Čas plyne jako voda a práce je čím dál více

Prošli jsme velkou krizí, která se obrací v požehnání. Největší ztrátu, jakou jsme zaznamenali, bylo úmrtí našeho sirotka Felixe, kterého sponzoroval region východ KS Praha. Chlapec prohrál svůj boj o život kvůli nedostatečné lékařské péči, diagnostice a celkovému  zdravotnímu systému, a také díky našemu nedostatku financí na kvalitní lékařskou péči. Najezdili jsme s ním přes 2000 km po nemocnicích, ale už bylo pozdě.

Další ranou pro nás bylo, že slepice přestaly snášet vejce v důsledku snáškových prázdnin. Stále dlužíme 1500 Kč za jejich pořízení. Výnos z prodeje vajec částečně táhne i provoz farmy. Kozy byly napadeny parazity a jejich léčba trvala 2 měsíce. Během mého pobytu v ČR uhynula 2 kůzlata. Králíci měli infekci a o polovinu z nich jsme přišli.

Mezitím se zde vyhrotila politická situace a ceny šly rapidně nahoru. Mnoho zboží zmizelo s pultu a běžné potraviny nebyly k sehnání. Manžel podniká v prodeji drogerie. Čína, která dodává zboží, bohužel přestala dovážet. Tím jsme přišli i o možnost přivydělat si nějaké finance. Situace vypadala zoufale. Další rána pro projekt byla, že se zabil můj spolupracovník na motorce.

Nová  misionářka a spolupracovnice, která za námi přiletěla z ČR, nám sice v začátku finančně vypomohla, avšak služba zde byla nad její síly. Což ještě zkomplikovalo celou situaci. Brzy po svém příjezdu se zabalila a utekla se zasnoubit s místním jedincem.

V důsledku toho, že žiji v Africe a vykonávám misijní službu, mi odebrali mateřský příspěvek. Volala jsem k Bohu a chválila Ho i za překážky, brala jsem to jako zkoušku. Přišla nemoc a všichni jsme prodělali malárii. Doma jsme měli nejdříve 3, posléze 5 sirotků, které jsme nebyli schopni živit. Bůh se ale sklonil a díky nadačnímu fondu KMS přišlo 5000 Kč na léčbu, což mi pomohlo, a ještě 300 a 500 Kč od nejmenovaných dárců. Najednou slepice začaly snášet a kozy se uzdravily. Letící dravec nad naším pozemkem upustil živé kuře, a tak jsme to brali jako dar z nebe.

Přistavěli jsme 3 králíkárny a jedno chovatelské zařízení. Povedlo se vyměnit jednoho z kozlíků za 15 krůťat a 2 perličky. Husy zasedly na vejce a nyní se vylíhlo 6 mladých a čekáme další. Taktéž kachny vyvedly mláďata a králíci se rozmnožili tak, že máme problém je ubytovat a potřebujeme stavět nové králíkárny.

Navíc město se rozšiřuje a přichází i k  nám do buše, což znamená růst cen. Problémem je, že nejsme na vlastním  a vše pronajímáme. Tudíž není jisté, jak dlouho nás zde nechají. Pozemek a dům, ve kterém bydlíme, je na prodej a kdykoli se může prodat. Zatím vše budujeme tak, aby se to v případě nouze dalo rychle rozebrat a převézt na nové místo. Rádi bychom zakoupili vlastní pozemek a dům, vybudovali misijní stanici a dětský domov se školou. Tato vize se nedá uskutečnit na pronajatých pozemcích. Pozemek, který jsme obdrželi od jednoho ze sirotků, nevyhovuje žádným výše uvedeným činnostem a požadavkům misie v Africe. Manžel mi pomáhá s projektem, jezdí za sirotky, když je potřeba, je v kontaktu se školou, obstarává všechny praktické věci, vede účetnictví. V době mé nemoci, kdy jsem nemohla nikam jet a vykonávat pravidelnou péči o děti, mě plně zastoupil. Je součástí misie a celé vize.

Politická situace je stále velmi vyhrocená. Při volbách došlo k podvodu a ukradení hlasů, pár politiků záhadně zemřelo nebo bylo zabito. Věc se dostala před soud a soudce vyhlásil nové volby a to na listopad tohoto roku. Trochu se uvolnil trh a Ben zase může mírně podnikat, ale nestačí to bohužel ani na běžné výdaje.

Také kázání Božího slova v Keni už není tak svobodné jak bývalo. V Ugandě se politická situace zatím nezměnila. Máme pozváni kázat nejen v Ugandě a Rwandě, ale i v Bužumbure, Tanzanii a také v Malawi. Bohužel cestování se nám omezilo z důvodu růstu cen benzinu a nedostatku financí na službu. Věříme však, že Bůh má vše pod kontrolou.

Děkujeme všem za přízeň a vaše dary.

Bůh vám žehnej.

Radka Rusínová

Převzato z webu NFKMS:
http://www.nfkms.cz/2017/09/cas-plyne-jako-voda-a-prace-je-cim-dal-vice/

Napsat komentář